Jak używać i utrzymywać drewniane beczki ?
Drewniane beczki nadają winu / piwu niepowtarzalny aromat. Źle utrzymywana beczka może prowadzić do problemów i infekcji. Dlatego bardzo ważna jest właściwa konserwacja. Poniżej przedstawiamy kilka porad.
Przygotowanie / dezynfekcja nowej beczki
Napełnij beczkę roztworem 10 g kwasu winowego na 1 litr wody i pozostaw na 4-5 dni. Następnie opróżnij beczkę, dokładnie osusz i zdezynfekuj poprzez spalenie knota siarki. Natychmiast delikatnie napełnij beczkę winem. Nowe beczki zawierają dużo taniny, co uniemożliwia zbyt długie dojrzewanie wina - należy regularnie kontrolować smak !
Przygotowanie / dezynfekcja użytej beczki
Dokładnie oczyść beczkę za pomocą wody z sodą oczyszczoną (1 kg sody oczyszczonej na 10 litrów gorącej wody). Jesli to możliwe, użyj szczotki do szorowania na wyczyszczenie wewnętrznej ściany. Następnie dokładnie opłucz czystą wodą. Napełnij beczkę roztworem z 10 g kwasu winowego na litr wody i pozostaw na 2-3 dni. Następnie opróżnij beczkę, osusz i zdezynfekuj przez spalenie knota siarki (1 / 4 knota / 100 litrów).
Przechowywanie pustej beczki
Drewniane beczki nie powinny być przechowywane puste ! Nigdy nie pozostawiaj resztek wina w drewnianej beczce ! Po opróżnieniu beczki natychmiast opłucz ją czystą wodą. Pozostaw na jeden dzień do wyschnięcia i zdezynfekuj przez spalenie knota siarki (1 / 4 knota / 100 litrów). Przechowuj w wilgotnym i chłodnym miejscu (wilgotność 70%, 12-17°C). Wypal knot siarki raz na trzy miesiące.
Dodatkowe informacje
Kategorie: | Zawory i akcesoria |
Długość opakowania: | 29,8 cm |
Szerokość opakowania: | 3,1 cm |
Wysokość opakowania: | 11,2 cm |
Waga opakowania: | 0,512 kg |

60,75 zł
Nowy komentarz