Biostart vitale SK11 na 1000 litrów

Biostart vitale SK11 na 1000 litrów

Opinie o produkcie: Jeszcze nie ocenione. Bądź pierwszy !

Twoja ocena:

Kod produktu: 001.310.2. Wysoko skoncentrowane liofilizowane kultury do fermentacji jabłkowo-mlekowej. Nowa generacja kultur startowych do łatwego i bezpośredniego zapoczątkowania fermentacji jabłkowo-mlekowej w białych i czerwonych winach. Szczególnie tolerancyjne wobec niskich temperatur i wartości pH, jak i wyższej zawartości alkoholu i SO2. Opakowanie wystarcza na 1000 litrów wina. Powinny być dodane bezpośrednio po fermentacji alkoholowej. Całkowita zawartość SO2 = max. 30 mg / l; zawartość wolnego SO2 = max. 10 mg / l; cukier resztkowy < 4 g / l; wartość pH > 3,0; temperatura > 15°C.

241,11 zł z VAT

Numer magazynowy: 001.310.2

Orientacyjny czas wysyłki: 7 - 21 dni roboczych

Kiedy i jak robi się fermentację jabłkowo-mlekową ?

Istnieje wiele korzyści fermentacji jabłkowo-mlekowej. Bakterie kwasu mlekowego mają zupełnie inne wymagania środowiskowe niż drożdże. Dlatego należy wziąć pod uwagę szereg ważnych czynników przy fermentacji jabłkowo-mlekowej, przez którą należy przejść sprawnie i płynnie: fermentację jabłkowo-mlekową najlepiej zacząć tuż przed końcem fermentacji alkoholowej (cukier resztkowy < 4 g / l). Zawartość wolnego SO2 musi wynosić maksymalnie 10 mg / litr a zawartość całkowita SO2 maksymalnie 30 mg / litr. Wartość pH wína nie może być mniejsza niż 3,1 a zawartość alkoholu musi wynosić maksymalnie 13% obj. Bardzo ważna jest również temperatura wina: 17°C lub więcej.

Rozpuść liofilizowane suszone kultury drożdży (ok. 10-20 x waga opakowania) w dostatecznej ilości wody w 25°C, stale mieszając. Mieszaj od czasu do czasu, a po pół godzinie dodaj do wina.

Nowy komentarz

* (Obowiązkowe)

Nowe pytanie do produktu

* (Obowiązkowe)

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Strona korzysta z plików cookies. More info