Co to jest pH?
pH jest miarą stężenia wolnych jonów wodorowych w cieczy. pH czystej wody wynosi 7. Ciecze o większym stężeniu jonów wodorowych niż woda są kwaśne i mają wartość pH mniejszą niż 7. Z drugiej strony ciecze o niższym stężeniu jonów wodorowych są zasadowe i mają wartość pH wyższą niż 7. Skala pH wynosi od 1 do 14.
Czy mogę mierzyć pH zamiast kwasowości moszczu?
Nie! W produkcji wina kwasowość jest reprezentacją ilości gramów kwasu w twoim winie/soku, zwykle wyrażoną w gramach kwasu winowego na litr. Można to zmierzyć tylko za pomocą specjalnego roztworu wskaźnikowego, takiego jak niebieski wskaźnik Vinoferm®. Możesz jednak użyć pH-metru w połączeniu z niebieskim wskaźnikiem: zamiast dodawać niebieski wskaźnik, aż kolor zmieni się na niebieski, dodaj niebieski wskaźnik, aż do uzyskania pH 7,00. Ta metoda jest dokładniejsza i daje lepsze odczyty między innymi dla czerwonych win! Kombinacja pH-metru, niebieskiego wskaźnika i automatycznej biurety to profesjonalny zestaw do dokładnego pomiaru kwasowości.
Brak komentarzy
Brak komentarzy

161,4 zł
Nowy komentarz