Napełnianie Bag in Boxów
Napełnianie worków sokiem, wkładanie worków do kartonu - instrukcje 9/200
Nalewanie gorących soków do worków polietylenowych o objętości 3, 5,10, 20 litrów.
Napełnianie przy 78 – 80 °C
1. Zawieś worek na stojaku (albo przytrzymaj go wyżej ręką).
2. Zdejmij kranik i odłóż go w bezpieczne miejsce tak, aby jego wewnętrzna część się nie zanieczyściła.
3. Wlej gorący sok do worka.
4. Kontroluj ilość nalewanego soku, najprostrzym sposobem jest ważenie. Uwaga ! Jeśli napełnisz worek do pełna, nie będzie się go dało włozyć go do kartonu (5 litrowy worek przy pełnym napełnieniu zawiera 7 litrów soku). 5 litrów soku waży przy 50 °C 5,25 kg, 10 litrów - 10,5 kg.
Zamykanie
1. Z worka usuń jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Zainstaluj kranik w kartonie. Minimalna trwałość soku wynosi 1 rok (zazwyczaj aż 2 lata).
2. Uszczelnij worek (worek jest gorący - załóż rękawice ochronne) i ostrożnie włóż do pudełka (upewnij się, że otwór worka jest zwrócony w kierunku zaworu pudełka). Uważaj na ostre krawędzie, gorąca folia jest delikatna (jednocześnie istnieje zagrożenie poparzenia gorącym workiem). Gorący sok utrzymuj minimalnie przez 20 minut w temperaturze 68 °C.
Przechowywanie
W kartonach, chroniąc przed słońcem; pudełkach przechowywać na stojąco. Ułóż na siebie maksymalnie dwa worki.
Otwieranie
Sok wypuszczaj z worka tylko wtedy, gdy worek znajduje się w pozycji leżącej. Najlepiej, gdy pudełko jest nachylone tak, aby kranik znajdował się w najniższym punkcie. Wcześniej z kranika zdejmij czerwony zawór. Naciśnij palcem na kranik i pociągnij do góry oba boczne skrzydełka. Po otworzeniu spożytkuj sok w ciągu 3 miesięcy.
Specjalne ostrzeżenie do 3 litrowych worków i pudełek:
Po napełnieniu, podczas chłodzenia karton musi być odwrócony do góy nogami (kranik musi być skierowany ku górze). W gorącym stanie worek jest bardzo delikatny w miejscach, na które wywierane jest ciśnienie, czyli również przy kraniku. Sok wypuszcza się w prawidlowej pozycji, z kranikiem na dole.
W celu kontynuowania kliknij na Napełnianie butelek.
Farmarik życzy Ci wiele sukcesów i radości z dobrego napoju.
Kopiowanie, nawet części tego tekstu, jest dozwolone wyłącznie za zgodą firmy Bolex, s.r.o.
Rozlewanie posteryzowanego soku do BIB - KOMERCYJNE
Najbardziej praktycznym sposobem przechowywania pasteryzowanego soku jest przechowywanie go w 3, 5 lub 10 litrowych bag-in-boxach (świeżo wytłoczony sok napełnia się do grubszych plastikowych opakowań, które przechowywane są w praktycznym pudełku). Przy większych urządzeniach worki napełniane są przy użyciu stojaka prosto z urządzenia do pasteryzacji, ilość soku podczas nalewania jest od razu ważona. Po osiągnięciu odpowiedniej wagi worek zostanie uszczelniony specjalnym patentowym zamknięciem, a po wychłodzeniu zostanie włożony do pudełka. Przy domowym napełnianiu możesz napełnić worki przed pasteryzacją a dopiero potem pasteryzować je w pasteryzatorze w sposób opisany powyżej. Bag-in-boxy łatwo mieszczą się w lodówce, dlatego są doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią pić schłodzony sok jablkowy. Trwałość soku przechowywanego w bag-in-boxach wynosi od 6 do 12 miesięcy. Po otworzeniu sok powinien być spożyty do 2 tygodni.
W celu kontunuowania kliknij na Napełnianie do butelek.