Jak zrobić syrop
Jak zrobić syropy owocowe ?
Wyśmienite syropy z drobnych owoców mogą być wyrobione w jednym prostym procesie za pomocą naszych sokowników parowych, które ekstrahują sok z owoców za pomocą pary.
Wyciskanie soku za pomocą pary jest idealne w przypadku porzeczek (czarna, czerwona i biała porzeczka), twardych owoców, takich jak pigwy oraz owoców, takich jak jagody, maliny, jeżyny i czarny bez. Oszczędne gotowanie za pomocą gorącej pary wzbogaca smak wszystkich tych owocowych syropów.
Syropy wyrabiane są z dodatkiem cukru. Proces jest prosty, szybki i czysty. Włóż do kosza pasteryzatora naprzemiennie owoce i cukier, wypuść początkowy sok przez kranik a następnie polej nim owoce, aby równomiernie rozprowadzic cukier w soku. Gotuj wymagany czas a następnie rozlej syrop do gorących butelek i je zamknij. Staranne ciepłe rozlewanie zapewnia długą trwałość soku, dlatego możesz spróbować smaków lata nawet zimą.
Możesz ich używać do każdego rodzaju soków owocowych, zarówno syropów jednoowocowych jak i wieloowocowych. Dla zachowania smacznego smaku syropu należy utrzymać odpowiednią równowagę cukru i kwasowości.
Kilka rad:
- Maliny i śliwki najlepiej smakują odparowane oddzielnie.
- Jeżyny i morwy, które mają niższą kwasowość mogą smakować lepiej po zmieszaniu z ostrzejszymi owocami, takimi jak porzeczki czy bez. Alternatywnie do smaku można dodać dawkę kwasku cytrynowego.
- Czerwona porzeczka najlepiej smakuje w połączeniu z innymi owocami, np. malinami, które zabezpieczą kolor i są bogate w witaminę C.
- Nasi fińscy przyjaciele używają mieszanki rabarbaru z truskawkami, agrest z jeżynami oraz jabłka z jarzębiną albo malinami.
Kliknij na Sokowniki parowe w celu zapoznania się z pełną ofertą sokowników parowych.