Menu

Jak zrobić syrop

 

Jak zrobić syropy owocowe ?

Wyśmienite syropy z drobnych owoców mogą być wyrobione w jednym prostym procesie za pomocą naszych sokowników parowych, które ekstrahują sok z owoców za pomocą pary.
Wyciskanie soku za pomocą pary jest idealne w przypadku porzeczek (czarna, czerwona i biała porzeczka), twardych owoców, takich jak pigwy oraz owoców, takich jak jagody, maliny, jeżyny i czarny bez. Oszczędne gotowanie za pomocą gorącej pary wzbogaca smak wszystkich tych owocowych syropów. 
Syropy wyrabiane są z dodatkiem cukru. Proces jest prosty, szybki i czysty. Włóż do kosza pasteryzatora naprzemiennie owoce i cukier, wypuść początkowy sok przez kranik a następnie polej nim owoce, aby równomiernie rozprowadzic cukier w soku. Gotuj wymagany czas a następnie rozlej syrop do gorących butelek i je zamknij. Staranne ciepłe rozlewanie zapewnia długą trwałość soku, dlatego możesz spróbować smaków lata nawet zimą. 
Możesz ich używać do każdego rodzaju soków owocowych, zarówno syropów jednoowocowych jak i wieloowocowych. Dla zachowania smacznego smaku syropu należy utrzymać odpowiednią równowagę cukru i kwasowości.


Kilka rad:

 

  • Maliny i śliwki najlepiej smakują odparowane oddzielnie.
  • Jeżyny i morwy, które mają niższą kwasowość mogą smakować lepiej po zmieszaniu z ostrzejszymi owocami, takimi jak porzeczki czy bez. Alternatywnie do smaku można dodać dawkę kwasku cytrynowego.
  • Czerwona porzeczka najlepiej smakuje w połączeniu z innymi owocami, np. malinami, które zabezpieczą kolor i są bogate w witaminę C.
  • Nasi fińscy przyjaciele używają mieszanki rabarbaru z truskawkami, agrest z jeżynami oraz jabłka z jarzębiną albo malinami.

 

Kliknij na Sokowniki parowe w celu zapoznania się z pełną ofertą sokowników parowych.

Preferencje dotyczące prywatności

Używamy plików cookie, aby usprawnić Twoją wizytę na tej stronie, analizować jej działanie i zbierać dane na temat jej użytkowania. W tym celu możemy korzystać z narzędzi i usług stron trzecich, a zebrane dane mogą być przekazywane partnerom w UE, USA lub innych krajach. Klikając „Akceptuj wszystkie pliki cookie", wyrażasz zgodę na to przetwarzanie. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje lub możesz dostosować swoje preferencje.

Polityka prywatności

Pokaż szczegóły
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Produkt został dodany do koszyka
Kontunuuj zakupy Zamówienie