Menu

Czas suszenia dla poszczególnych owoców

Owoce

Przygotowanie

Użycie

Przybliżony czas suszenia w godzinach

Morele

Przekrój na pół i usuń pestki. Przepołowione owoce mogą zbrązowieć  ale nie stracą swojego smaku.

Świeże, do ciast, wysuszone owoce w miskach, koszyczkach.

32-48

Ananas

Obierz i pokrój na plastry o grubości 6-10 mm. Od czasu do czasu obróć płatki tak, aby się nie przykleiły do podłoża. Ananas posiada dużą zawartość wody, ale końcowy produkt ma doskonały smak i zapach. Po wysuszeniu kolor pozostaje niezmieniony.

Można je jeść świeże, w sałatkach owocowych albo razem z innymi suszonymi owocami.

24-32

Banany

Mogą być pokrojone na kawałki albo plasterki. Bądź ostrożny bo mają tendencję do przylepiania się do siebie i do siatki do suszenia. Doskonałe rezultaty po suszeniu. Suszenie w całości przyśpiesza przygotowanie, ale wydłuża czas suszenia. Mają tendencję do brązowienia, ale smak pozostaje bardzo wyraźny. Po wysuszeniu pozostają delikatne i trochę lepkie, ponieważ zawierają dużo cukru.

Smaczne świeże, głównie na wycieczkach i wyprawach. Mają bardzo wyraźny smak i konsystencję, dlatego są uwielbiane przez dzieci.

24

Kiwi

Obierz i pokrój na plasterki o grubości 7-10 mm. Cały owoc może być pokrojony wzdłuż na 4 plastry. Poukładaj plasterki i od czasu do czasu przesuń je, aby się nie przykleiły. Po wysuszeniu zachowują kolor.

Intensywny, cierpki smak. Może być konsumowane świeże, w kombinacji z innymi owocami w sałatkach owocowych. Doskonałe po wysuszeniu.

18-24

Figi

Całe albo przepołowione. Najlepsze rezultaty osiągniesz po wysuszeniu bardzo dojrzałych owoców.

Doskonałe świeże, w ciastach, sałatkach z suszonych owoców, na tackach razem z innymi suszonymi owocami, w koszykach z owocami.

24-30

Jabłka

Pokrój na plasterki o grubości 6-8 mm, albo susz całe po usunięciu pestek i obraniu.

Jedzone swieże, w ciastach, wysuszone owoce w misce, w koszyku. Są bogate w błonnik zwłaszcza, gdy nie są obrane.

18-20

Gruszki

Tak samo jak jabłka. Małe, słodkie owoce mogą być suszone przepołowione.

Doskonałe są świeże, w ciastach, sałatkach owocowych i wysuszone razem z innymi owocami.

20-22

Brzoskwinie, nektarynki

Jak są małe wystarczy je przepołowić, większe owoce należy pokroić w plasterki albo na kawałki. Podczas suszenia trzeba je często przesuwać i obracać.

Doskonałe są świeże, w ciastach, sałatkach owocowych i wysuszone razem z innymi owocami.

24-32

Śliwki

Suszyć przepołowione, bez pestki albo całe po wcześniejszym podgrzaniu w gorącej wodzie (blanszowaniu) przez 30-60 sekund. Na suszenie dobre są też owoce dziko rosnących drzew.

Doskonałe są świeże, w ciastach, sałatkach owocowych i wysuszone razem z innymi owocami. Po podgrzaniu w gorącej wodzie dają słabszy efekt.

24-30

Winogrona

Suszyć pomału ze względu na nieprzepuszczalną powierzchnię. Suszenie przyśpieszymy jeśli owoce podgrzejemy wcześniej w gorącej wodzie przez 10-20 sekund.

Doskonałe do każdego użycia, świeże i jako rodzynki.

48-52

Pietruszka

Wyrównaj listki tak, aby się bardzo nie pokrzywiły. Od czasu do czasu obracaj.

Doskonała wysuszona, do produktów zakonserwowanych w oleju.

15-20

Szpinak

Liście susz w całości albo w kawałkach. Regularnie je obracaj.

Do risotto, omletów i podobnych.

16-20

Cukinia

Gdy jest młoda i mała pokrój ją na plastry. Gdy jest duża pokrój ją na kawałki lub kostki, wykrój środek.

Jako główne danie, do zupy, kiedy jest młoda i mała jest smaczna zakonserwowana w oleju.

18-20

Dynia

Obierz, usuń pestki, i pokrój na plasterki lub kosteczki.

Nadaje się do risotto i zup.

24-30

Ziemniaki

Pokrój na płatki albo kostki (8-15 mm). Podczas suszenia przesuwaj je, aby się nie przykleiły. Podczas suszenia mogą zbrązowieć, ale to nie wpłynie na ich smak.

Do zupy, jako główne danie. Mogą być przechowywane razem z innymi warzywami.

18-24

Kapusta

Nakrajaj na płatki i gotowe. Nie trzeba jej specjalnie przygotowywać.

Do zup i innych potraw.

16-20

Papryczki chili

Nie ma zbyt przepuszczalnej powierzchni. Dla najlepszych efektów przekrój je wzdłuż na pół.

W kawałkach albo w proszku dodają smaku każdej potrawie.

24

Papryka

Pokrój w płatki albo paski. Nie potrzebują specjalnego przygotowania, suszą się bardzo łatwo.

Świeża, w potrawach, zakonserwowana w oleju.

18-24

Grzyby

Bez mycia oczyścić i nakrajać na płatki ok. 5 mm.

Świeże lub w potrawach.

18-24

Pomidory

Do suszenia najlepsze są małe lub średnie wielkości.  Dzięki dużej zawartośći wody należą do warzyw, które wymagają najtrudniejszego i najdłuższego procesu suszenia. Bardzo dojrzałe pomidory mają tendencję czernieć, po czym wyglądają jak spalone. Nie wpływa to jednak na ich smak. Przed suszeniem przekrój na pół. Mogą być suszone bez wcześniejszego solenia i podszuszenia.

Użyjesz je w każdym przepisie, jako główne danie, w sosach i zupach. Doskonałe zakonserwowane w oleju z ziołami (czosnek, bazylia, oregano, chili papryczka). Nadaje się do sosów do makaronu, świeże, suszone, w proszku.

48-60

 

Kliknij Tu aby pobrać naszą ofertę suszarek i suszarni.

 

Farmarik życzy Ci wiele sukcesów i radości z wysokiej jakości suszonych owoców.

 

Kopiowanie, nawet części tego tekstu, jest dozwolone wyłącznie za zgodą firmy Bolex, s.r.o.

Privacy preferences

Używamy plików cookie, aby usprawnić Twoją wizytę na tej stronie, analizować jej działanie i zbierać dane na temat jej użytkowania. W tym celu możemy korzystać z narzędzi i usług stron trzecich, a zebrane dane mogą być przekazywane partnerom w UE, USA lub innych krajach. Klikając „Akceptuj wszystkie pliki cookie", wyrażasz zgodę na to przetwarzanie. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje lub możesz dostosować swoje preferencje.

Polityka prywatności

Pokaż szczegóły
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Product has been added to the cart
Kontunuuj zakupy Zamówienie