Czas suszenia dla poszczególnych owoców
Owoce |
Przygotowanie |
Użycie |
Przybliżony czas suszenia w godzinach |
Morele |
Przekrój na pół i usuń pestki. Przepołowione owoce mogą zbrązowieć ale nie stracą swojego smaku. |
Świeże, do ciast, wysuszone owoce w miskach, koszyczkach. |
32-48 |
Ananas |
Obierz i pokrój na plastry o grubości 6-10 mm. Od czasu do czasu obróć płatki tak, aby się nie przykleiły do podłoża. Ananas posiada dużą zawartość wody, ale końcowy produkt ma doskonały smak i zapach. Po wysuszeniu kolor pozostaje niezmieniony. |
Można je jeść świeże, w sałatkach owocowych albo razem z innymi suszonymi owocami. |
24-32 |
Banany |
Mogą być pokrojone na kawałki albo plasterki. Bądź ostrożny bo mają tendencję do przylepiania się do siebie i do siatki do suszenia. Doskonałe rezultaty po suszeniu. Suszenie w całości przyśpiesza przygotowanie, ale wydłuża czas suszenia. Mają tendencję do brązowienia, ale smak pozostaje bardzo wyraźny. Po wysuszeniu pozostają delikatne i trochę lepkie, ponieważ zawierają dużo cukru. |
Smaczne świeże, głównie na wycieczkach i wyprawach. Mają bardzo wyraźny smak i konsystencję, dlatego są uwielbiane przez dzieci. |
24 |
Kiwi |
Obierz i pokrój na plasterki o grubości 7-10 mm. Cały owoc może być pokrojony wzdłuż na 4 plastry. Poukładaj plasterki i od czasu do czasu przesuń je, aby się nie przykleiły. Po wysuszeniu zachowują kolor. |
Intensywny, cierpki smak. Może być konsumowane świeże, w kombinacji z innymi owocami w sałatkach owocowych. Doskonałe po wysuszeniu. |
18-24 |
Figi |
Całe albo przepołowione. Najlepsze rezultaty osiągniesz po wysuszeniu bardzo dojrzałych owoców. |
Doskonałe świeże, w ciastach, sałatkach z suszonych owoców, na tackach razem z innymi suszonymi owocami, w koszykach z owocami. |
24-30 |
Jabłka |
Pokrój na plasterki o grubości 6-8 mm, albo susz całe po usunięciu pestek i obraniu. |
Jedzone swieże, w ciastach, wysuszone owoce w misce, w koszyku. Są bogate w błonnik zwłaszcza, gdy nie są obrane. |
18-20 |
Gruszki |
Tak samo jak jabłka. Małe, słodkie owoce mogą być suszone przepołowione. |
Doskonałe są świeże, w ciastach, sałatkach owocowych i wysuszone razem z innymi owocami. |
20-22 |
Brzoskwinie, nektarynki |
Jak są małe wystarczy je przepołowić, większe owoce należy pokroić w plasterki albo na kawałki. Podczas suszenia trzeba je często przesuwać i obracać. |
Doskonałe są świeże, w ciastach, sałatkach owocowych i wysuszone razem z innymi owocami. |
24-32 |
Śliwki |
Suszyć przepołowione, bez pestki albo całe po wcześniejszym podgrzaniu w gorącej wodzie (blanszowaniu) przez 30-60 sekund. Na suszenie dobre są też owoce dziko rosnących drzew. |
Doskonałe są świeże, w ciastach, sałatkach owocowych i wysuszone razem z innymi owocami. Po podgrzaniu w gorącej wodzie dają słabszy efekt. |
24-30 |
Winogrona |
Suszyć pomału ze względu na nieprzepuszczalną powierzchnię. Suszenie przyśpieszymy jeśli owoce podgrzejemy wcześniej w gorącej wodzie przez 10-20 sekund. |
Doskonałe do każdego użycia, świeże i jako rodzynki. |
48-52 |
Pietruszka |
Wyrównaj listki tak, aby się bardzo nie pokrzywiły. Od czasu do czasu obracaj. |
Doskonała wysuszona, do produktów zakonserwowanych w oleju. |
15-20 |
Szpinak |
Liście susz w całości albo w kawałkach. Regularnie je obracaj. |
Do risotto, omletów i podobnych. |
16-20 |
Cukinia |
Gdy jest młoda i mała pokrój ją na plastry. Gdy jest duża pokrój ją na kawałki lub kostki, wykrój środek. |
Jako główne danie, do zupy, kiedy jest młoda i mała jest smaczna zakonserwowana w oleju. |
18-20 |
Dynia |
Obierz, usuń pestki, i pokrój na plasterki lub kosteczki. |
Nadaje się do risotto i zup. |
24-30 |
Ziemniaki |
Pokrój na płatki albo kostki (8-15 mm). Podczas suszenia przesuwaj je, aby się nie przykleiły. Podczas suszenia mogą zbrązowieć, ale to nie wpłynie na ich smak. |
Do zupy, jako główne danie. Mogą być przechowywane razem z innymi warzywami. |
18-24 |
Kapusta |
Nakrajaj na płatki i gotowe. Nie trzeba jej specjalnie przygotowywać. |
Do zup i innych potraw. |
16-20 |
Papryczki chili |
Nie ma zbyt przepuszczalnej powierzchni. Dla najlepszych efektów przekrój je wzdłuż na pół. |
W kawałkach albo w proszku dodają smaku każdej potrawie. |
24 |
Papryka |
Pokrój w płatki albo paski. Nie potrzebują specjalnego przygotowania, suszą się bardzo łatwo. |
Świeża, w potrawach, zakonserwowana w oleju. |
18-24 |
Grzyby |
Bez mycia oczyścić i nakrajać na płatki ok. 5 mm. |
Świeże lub w potrawach. |
18-24 |
Pomidory |
Do suszenia najlepsze są małe lub średnie wielkości. Dzięki dużej zawartośći wody należą do warzyw, które wymagają najtrudniejszego i najdłuższego procesu suszenia. Bardzo dojrzałe pomidory mają tendencję czernieć, po czym wyglądają jak spalone. Nie wpływa to jednak na ich smak. Przed suszeniem przekrój na pół. Mogą być suszone bez wcześniejszego solenia i podszuszenia. |
Użyjesz je w każdym przepisie, jako główne danie, w sosach i zupach. Doskonałe zakonserwowane w oleju z ziołami (czosnek, bazylia, oregano, chili papryczka). Nadaje się do sosów do makaronu, świeże, suszone, w proszku. |
48-60 |
Kliknij Tu aby pobrać naszą ofertę suszarek i suszarni.
Farmarik życzy Ci wiele sukcesów i radości z wysokiej jakości suszonych owoców.
Kopiowanie, nawet części tego tekstu, jest dozwolone wyłącznie za zgodą firmy Bolex, s.r.o.