Prasowanie
Prasowanie jabłek
Jeśli jabłka są już rozdrobnione, mogą być dalej obrabiane za pomocą tradycyjnych belujących pras do owoców. Starte jabłka są przemiennie układane w siatkach pomiędzy ułożonymi na sobie płytami. Górna plyta naciska na niższą po czym następuje tłoczenie. W ten sposób wytworzy się odpowiednia siła i sok wycieka przez otwory w siatce, kaskadowo na podstawową deskę prasy a następnie wycieka otworem do naczynia albo dzbanka. Mechanizm jest skonstruowany tak, aby nie dochodziło do uniku soku ani części owoców. Do produkcji moszczu zalecamy użyć ten typ belującej prasy, która zwiększa wydajność (do większej produkcji używa się pras z ciśnieniem wodnym albo pras taśmowych). Gdy owoce są już odpowiednio stłoczone, usuwamy wytłoczki a pomiędzy płyty układamy kolejne warstwy owoców. Wytłoczki można skompostować albo wykorzystać do karmienia zwierząt. W praktyce powinniśmy zrobić trzy lub więcej tłoczeń na godzinę.
Tak wyciśnięty sok jabłkowy jest naturalnie mętny dzięki obecności bardzo drobnych cząstek, które wpływają na smak i teksturę soku. Soku nie trzeba filtrować. Świeży sok jest tak smaczny, że nie znajdzie się nikt, kto od razu nie będzie chciał go spróbować. Jeśli chcesz odłożyć sok na poźniej, przeczytaj dalej możliwości długoterminowego przechowywania soku.
Tu znajdziesz ofertę naszego kompletnego wyposażenia do prasowania owoców.
W celu kontynuowania kliknij na Składowanie soku.