Jak przygotować starter z drożdży ?
Dla większych partii albo brzeczki o ciężkości ponad 1.050 zaleca się stosowanie drożdży jako starter. Ilość komórek drożdży ma decydujące znaczenie dla jakości piwa. Większość browarników używa zbyt małej ilości drożdży. Konsekwencją tego może być nie tylko niepełna fermentacja, ale też zaburzenia smaku i większa szansa infekcji. Dlatego najlepiej jest użyć drożdży jako starter. To nie jest trudne: rozpuść 50 g ekstraktu słodowego w 500 ml wody i dodaj 5 g drożdży lub nutrivit. Gotuj przez 5 minut po czym przelej do czystego, zdezynfekowanego naczynia (szklana kolba Erlenmeyera lub pod.), szczelnie zamknij za pomocą tamponu z waty i pozostaw do wychłodnięcia. Po wychłodnięciu, należy dodać drożdże i dobrze napowietrzyć (najlepiej za pomocą sterylnego filtra powietrza i pompy). Zostaw naczynie, szczelnie zamknięte, w temperaturze 21 do 26°C na 12 godzin (drożdże będę dalej się mnożyć). Twoje drożdże są już gotowe do użycia (albo do dalszego mnożenia). Dodaj je do brzeczki. Jeśli nie możesz dodać ich bezpośrednio, umieść je w lodówce. Przygotowane drożdże należy wyjąć z lodówki kilka godzin przed użyciem, aby mogły się stopniowo ogrzać do temperatury pokojowej przed dodaniem do brzeczki.
Dodatkowe informacje
Kategorie: | Drożdże suszone - FERMENTIS |
Długość opakowania: | 9.6 cm |
Szerokość opakowania: | 6,6 cm |
Wysokość opakowania: | 0,4 cm |
Waga opakowania: | 0,012 kg |
Brak komentarzy
Brak komentarzy
19,1 zł
Nowy komentarz