Bakterie do jabłkowo-mlekowej fermentacji MALOCID 25 g na 50 litrów

Bakterie do jabłkowo-mlekowej fermentacji MALOCID 25 g na 50 litrów

Opinie o produkcie: 4.67/5 (3x)

Twoja ocena:

Kod produktu: 001.300.3. Kultura do kontrolowanej fermentacji jabłkowo-mlekowej. Zawiera wysoką koncentrację bakterii Oenos Leuconostic, ktore zamieniają kwas jabłkowy na kwas mlekowy. Tym zmniejsza się kwasowość a zwiększa stabilność wina. Technika ta wykorzystywana jest w przemyśle już od wielu lat a dzisiaj jest dostępna również dla amatorów ! Dawkowanie: 5 g / 10 l wina. Dodaj do wina po fermentacji.

27,70 zł z VAT

Numer magazynowy: 001.300.3

Orientacyjny czas wysyłki: 7 - 21 dni roboczych

Kiedy i jak robi się fermentację jabłkowo-mlekową ?

Istnieje wiele korzyści fermentacji jabłkowo-mlekowej. Bakterie kwasu mlekowego mają zupełnie inne wymagania środowiskowe niż drożdże. Dlatego należy wziąć pod uwagę szereg ważnych czynników przy fermentacji jabłkowo-mlekowej, przez którą należy przejść sprawnie i płynnie: fermentację jabłkowo-mlekową najlepiej zacząć tuż przed końcem fermentacji alkoholowej (cukier resztkowy < 4 g / l). Zawartość wolnego SO2 musi wynosić maksymalnie 10 mg / litr a zawartość całkowita SO2 maksymalnie 30 mg / litr. Wartość pH wína nie może być mniejsza niż 3,1 a zawartość alkoholu musi wynosić maksymalnie 13% obj. Bardzo ważna jest również temperatura wina: 17°C lub więcej.

Rozpuść liofilizowane suszone kultury drożdży (ok. 10-20 x waga opakowania) w dostatecznej ilości wody w 25°C, stale mieszając. Mieszaj od czasu do czasu, a po pół godzinie dodaj do wina.

JMF

varmeda, 16.9.2013 12:03.49

Zaujímalo by ma, že ak sú kvacnice JMF Mlaocid mrazené či si ich môžem objednať dobierkou?

Nowy komentarz

* (Obowiązkowe)

Nowe pytanie do produktu

* (Obowiązkowe)

Alternatywne / powiązane produkty

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Strona korzysta z plików cookies. More info