Menu
Bakterie do jabłkowo-mlekowej fermentacji MALOCID 25 g na 50 litrów

Bakterie do jabłkowo-mlekowej fermentacji MALOCID 25 g na 50 litrów

Ocena

4.46/5 (13x)

Kultura do kontrolowanej fermentacji malolaktycznej. Zawiera wysokie stężenie bakterii Leuconostic Oenos, które przekształcają obecny kwas jabłkowy w kwas winowy. Zmniejsza to kwasowość, zmiękcza smak i zwiększa stabilność wina. Ta technika jest używana w branży od lat i jest teraz dostępna również dla domowych winiarzy! Dozowanie: 5 g/10 l wina. Dodaj do wina po fermentacji i przed klarowaniem. Czytaj więcej

7 - 21 dni roboczych

41,7 zł

Numer magazynowy: 001.300.3

Opis

Kiedy i jak przeprowadzić fermentację jabłkowo-mlekową?

Fermentacja malolaktyczna ma wiele zalet. Jednak bakterie kwasu mlekowego mają zupełnie inne wymagania środowiskowe niż drożdże. Dlatego, aby fermentacja jabłkowo-mlekowa przebiegała prawidłowo i bezproblemowo, należy wziąć pod uwagę kilka ważnych czynników: fermentację jabłkowo-mlekową najlepiej rozpocząć tuż przed zakończeniem fermentacji alkoholowej (cukier resztkowy < 4 g/l). Wolna zawartość SO2 musi wynosić maksymalnie 10 mg/litr, a całkowita zawartość SO2 maksymalnie 30 mg/litr. Wartość pH wina musi wynosić co najmniej 3,1, a zawartość alkoholu maksymalnie 13% obj. Wreszcie bardzo ważna jest również temperatura wina: 17°C lub więcej.

Rozpuścić liofilizowane kultury w dużej ilości (ok. 10-20 x waga proszku) wody o temperaturze 25°C, ciągle mieszając. Mieszaj od czasu do czasu i po pół godzinie dodaj do wina.

Dyskusja 1

varmeda, 16.9.2013 12:03.49

JMF

Zaujímalo by ma, že ak sú kvacnice JMF Mlaocid mrazené či si ich môžem objednať dobierkou?

Nowy komentarz

Ocena 0

Opinie o produkcie

4.46/5

Dodaj

Brak komentarzy

Bakterie do jabłkowo-mlekowej fermentacji MALOCID 25 g na 50 litrów
Bakterie do jabłkowo-mlekowej fermentacji MALOCID 25 g na 50 litrów

41,7 zł

Nowe pytanie do produktu

Kod kontrolny

i

Nowy komentarz

Kod kontrolny

i

Preferencje dotyczące prywatności

Używamy plików cookie, aby usprawnić Twoją wizytę na tej stronie, analizować jej działanie i zbierać dane na temat jej użytkowania. W tym celu możemy korzystać z narzędzi i usług stron trzecich, a zebrane dane mogą być przekazywane partnerom w UE, USA lub innych krajach. Klikając „Akceptuj wszystkie pliki cookie", wyrażasz zgodę na to przetwarzanie. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje lub możesz dostosować swoje preferencje.

Polityka prywatności

Pokaż szczegóły
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Produkt został dodany do koszyka
Kontunuuj zakupy Zamówienie