Instrukcja dla doświadczonych producentów piwa

Warzenie piwa przez doświadczonych browarników obejmuje 10 kroków:

Warzenie piwa przez doświadczonych browarników obejmuje 10 kroków:

1.Rozdrabnianie słodu
2.Zacieranie
3.Filtrowanie i płukanie
4.Warzenie i dodanie chmielu
5.Chłodzenie brzeczki
6.Przygotowanie drożdży i zlewanie
7.Dodanie drożdży i fermentacja
8.Kontrola fermentacji
9.Zlewanie
10.Degustacja
 

Zanim zaczniesz

Wszystkie materiały muszą być przed użyciem dokładnie wyczyszczone. Infekcja może wpływać na smak piwa albo doprowadzić do tego, że piwo nie będzie nadawało się do picia. Jeśli wiesz kiedy chcesz zacząć wyrabiać piwo i planujesz użyć drożdży WYEAST, powinieneś sobie te drożdże przygotować kilka dni przed planowaną produkcją. Przeczytaj dokładnie instrukcję używania tych drożdży.

 



 

1. Rozdrabnianie słodu

2. Zacieranie

3. Filtrowanie i płukanie

4. Warzenie

4. Warzenie

Rozpuść ekstrakt brzeczki w odpowiedniej ilości wody i doprowadź do wrzenia. Upewnij się, że brzeczka nie wykipi, w razie konieczności zmniejsz temperaturę gotowania. W zależności od przepisu dodaj chmiel, ewentualnie zioła (są zamknięte i pakowane hermetycznie). Dodaj woreczek z chmielem do wrzącej brzeczki. Regularnie mieszaj brzeczkę, aby uwolniło się jak najwięcej smaku. Po tym, jak dodasz chmiel, brzeczka będzie pieniła się mniej.
Poprzez gotowanie koncentrat staje się całkowicie sterylny i jednocześnie zachodzi ważny proces chemiczny (izomeryzacja alfa kwasów chmielu), podczas którego stabilizują się białka. Proces ten przebiega optymalnie przy pH 5,2. W razie konieczności zakwaś kwasem mlekowym.
Po osiągnięciu temperatury warzenia, wyłącz gotowanie. Wkrótce w brzeczce zaczną formować się i tworzyć białka. Chodzi o białka, które były częścią brzeczki, i które po krótkim czasie zupełnie się rozpuszczą w koncentracie. Natychmiast po warzeniu wyjmij z gorącej brzeczki woreczek z chmielem.

 

5. Chlodzenie brzeczki

5. Chlodzenie brzeczki

Bardzo ważnym krokiem jest jak najszybsze schłodzenie brzeczki, w celu uniknięcia zanieczyszcznia. Do zanieczyszczeń dochodzi najczęściej w temperaturach od 15°C do 40°C, a brzeczka tą temperaturę musi przejść. Bardzo ważne jest więc, aby używać czystych i zdezynfekowanych akcesoriów. Przed użyciem jakiegokolwiek materiału musi on być oczyszczony za pomocą środka czyszczącego CHEMIPRO OXI. Przed użyciem dokładnie przeczytaj instrukcję.
Chłodzenie przeprowadza się przy użyciu chłodnicy do brzeczki Brewferm. Jest to wymiennik ciepła w formie nierdzewnej stalowej płytki z czterema punktami kontaktowymi do/z wody i do/z brzeczki.
Połącz otwór rury (po lewej dolnej stronie) z kranikiem zimnej wody. Chodzi o wlot zimnej wody. Otwór na lewej górnej stronie staje się wylotem zimnej wody. Włóż rurę do większego naczynia albo do zlewu. Podłącz rurę otworem na prawej górnej stronie do naczynia do warzenia przez pokrywę i otwór na prawej dolnej stronie, który staje sie wylotem brzeczki. Chłodzenie zaczyna się w momencie, gdy puścisz zimną wodę i otworzysz naczynie do warzenia. Szybkość przechodzenia zimnej wody i brzeczki wpływa na końcową temperaturę brzeczki. Zapewniej wolny przepływ brzeczki i regularny przepływ wody. Tym sposobem osiągniesz optymalne chłodzenie. Powstała brzeczka będzie mieć temperaturę +/- 25°C. W czasie procesu chłodzenia brzeczki możesz zacząć kolejny punkt.

 

6. Przygotowanie drożdży i zlewanie

6. Przygotowanie drożdży i zlewanie

Typ użytych drożdży jest zależny od typu piwa, które chcesz wyrobić. Do fermentacji 20 litrów brzeczki będziesz musiał użyć jedną XL paczkę WYEAST. Przygotowując ten typ drożdży postępuj zgodnie z instrukcją (możliwe, że z ich przygotowaniem będziesz musiał zacząć wcześniej).
Jeśli chcesz użyć suchych drożdży, użyj całej zawartości opakowania. Suche drożdże muszą być rehydrowane ok. 15 minut przed ich użyciem (przeczytaj instrukcje).
Po schłodzeniu brzeczki do temperatury ok. 25°C możesz po raz pierwszy zmierzyć gęstość. Postępuj zgodnie z instrukcjami poniżej.
Napełnij naczynie pomiarowe (prawie do pełna) schłodzoną brzeczką. Właściwe mierzenie gęstości wykonuje się w temperaturze 20°C. Ostrożnie włóż gęstościomierz (albo hydromierz) do naczynia pomiarowego i odczytaj wartość gęstości (dla piwa wartość ta waha się w granicach 1050 i 1100, ale czasem może nieco odbiegać od tych wartości). Zapisz wartość przy dacie pomiaru. Ta wartość stanowi Twój pierwszy pomiar gęstości.
Brzeczkę najlepiej teraz przewietrzyć albo porządnie wymieszać, aby do koncentratu dostał się tlen. Niedotleniaj brzeczki od drugiego dnia !

 


 

7. Dodanie drożdży i fermentacja

7. Dodanie drożdży i fermentacja

Po tym jak brzeczka została zlana możesz dodać drożdże. Skrupulatnie je rozmieszaj w brzeczce i zakryj naczynie fermentacyjne pokrywką. Napełnij rurkę fermentacyjną ok. 2 cm wody i umieść ją na pokrywie naczynia fermentacyjnego.
Po kilku godzinach zacznie się proces fermentacji, nadwyżka dwutlenku węgla uniknie przez rurkę fermentacyjną.

 

 

8. Kontrola procesu fermentacji

8. Kontrola procesu fermentacji

Regularna kontrola procesu fermentacji jest bardzo ważna. Upewnij się, że temperatura w nocy za bardzo nie spadła. Po około 10 dniach fermentacji zmierz gęstość i w zależności od piwa (dla mocnych piw ok. 1010-1015, dla łagodniejszych piw 1000-1005) możesz zacząć zlewać je do butelek. Proces ten wykonuj jak najszybciej, aby nie doszło do niepożądanego natlenienia. Po pomiarze gęstości piwa, porównując wyniki pierwszego pomiaru z wynikami ostatniego pomiaru, możesz w przybliżeniu odgadnąć ile alkoholu znajduje się w Twoim piwie. Aby to zrobić wpisz cyfry do tabelki przeliczeniowej.

 

9. Zlewanie do butelek lub beczek

9. Zlewanie do butelek lub beczek

Zlej piwo do czystego garnka. Upewnij się, że wraz z piwem nie przelejesz osadu z dna naczynia fermentacyjnego. Rozpuść odpowiednią ilość cukru na litr piwa (znajdziesz go na harmonogramie warzenia), potrzebną do drugiej fermentacji, w małej ilości przegotowanej (ale juz schłodzonej) wody i wlej ją do piwa. Musisz przy tym wiedzieć ile masz piwa (w przybliżeniu). Upewnij się, że nie dodasz do piwa za dużo cukru !

a) Butelki

Przed zlewaniem piwa dokładnie oczyść butelki. Dopiero potem możesz przystąpić do zlewania piwa. Natychmiast po napełnieniu zamknij butelki, a jeśli wszystko pojdzie dobrze to po około 6 do 8 tygodniach otrzymasz pyszne piwo. W pierwszym tygodniu przechowuj butelki w ciepłym miejscu (nad 20°C) w celu przeprowadzenia fermentacji wtórnej. Potem możesz butelki przenieść do piwnicy albo innego chłodnego miejsca, gdzie piwo będzie dojrzewało. Na butelki możesz już nakleić etykiety.

b) Beczki

Do składowania piwa możesz użyć nawet 5 litrowych beczek. Ważna uwaga: do fermentacji będziesz musiał użyć mniej cukru. W takim przypadku nie kieruj się harmonogramem gotowania. Dodaj 3 kg cukru na litr piwa. Beczki, podobnie jak butelki, trzymaj w ciepłym miejscu.

 

10. Degustacja

10. Degustacja

Doszedłeś do najważniejszego etapu produkcji piwa: próbowanie. Przy nalewaniu zwróć uwagę, aby piwo się za bardzo nie spieniło (wyjątkiem są jasne piwa).
Piwo musi dobrze wyglądać: jest przejrzyste i posiada atrakcyjną koronę piany ?
Dalej aromat: przy próbowaniu możesz rozpoznać poszczególne składniki (brzeczkę, chmiel, zioła, itp.) ? Piwo przyciąga również aromatem ?
Ma dobry smak i smakuje Ci ?
Jeśli na wszystkie pytania odpowiedziałeś "tak", bezbłędnie przeszedłeś przez proces wrzenia piwa.

 

Gratulujemy i na zdrowie !

Wraz z warzeniem piwa szybko zdasz sobie sprawę, że możesz spróbować ulepszyć własne piwo albo stworzyć nowy przepis. Zapoznaj się z każdym krokiem warzenia piwa i po spróbowaniu oceń jego wartość. Możliwości są nieograniczone, tak samo przyjemność jaką przynosi warzenie własnego piwa.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Strona korzysta z plików cookies. More info