Instrukcje dla początkujących producentów piwa

Instrukcja warzenia piwa z koncentratu brzeczki

  1. Przeczytaj instrukcję i zapoznaj się z urządzeniami oraz składnikami.
  2. Umyj i wysterylizuj sprzęt, również ten nowy.
  3. Otwórz puszkę, zanurz w garnku i ogrzewaj ją ok. 10 minut do czasu, gdy zawartość przemieni się w ciecz. 
  4. Przelej zawartość puszki do naczycia fermentacyjnego, wypłucz puszkę ok. 1l letniej wody i dodaj do naczynia. 
  5. Rozpuść odpowiednią ilość cukru w 2l gorącej wody i dodaj do ekstraktu w naczyniu fermentacyjnym. Dopełnij odpowiednią ilość wody i mieszaj aż zawartość nie wystygnie do 20°C.
  6. W wysterylizowanym naczyniu rozpuść drożdże w 150 ml letniej (25°C) wody, zamieszaj i dodaj do naczynia fermentacyjnego.
  7. Pozostaw przygotowaną zawartość zbiornika fermentacyjnego do fermentacji przy pokojowej temperaturze na 7 - 10 dni. 
  8. Gdy nie zauważysz żadnej aktywności (bąble), zmierz gęstość fermentowanego piwa za pomocą hydrometru. 
  9. Przelej delikatnie piwo z naczynia fermentacyjnego do innego naczynia i pozostaw do dojrzewania przy niższej temperaturze (max 20°C, najlepiej przy niższej temperaturze) na 2-4 tygodnie.
  10. Rozlej do butelek albo mini kegów, dodaj odpowiednią ilość cukru do wtórnej fermentacji i dokładnie wymieszaj. 
  11. Teraz przychodzi ta najcięższa część całego procesu - poczekaj 6-8 tygodni aż piwo dojrzeje.
  12. Zaproś przyjaciół i razem z nimi ciesz się Twoim domowym piwem.

 

 

 

Instrukcja obrazkowa

 

ciara

  

Farmárik, s.r.o., Bolešov 448, 018 53 Bolešov

sales@farmarik.pl 

Tel. +48 604 662 314 (kontakt w języku polskim 8:30 - 9:30)

Tel: +421 948 122 561 (kontakt w języku słowackim 7:30 - 15:30)

 

ciara

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Strona korzysta z plików cookies. More info